Logo valkoinen tausta

Minkälainen on 70-luvun vintage koti

70-luvun koti

Tervetuloa aikamatkalle 70-luvun vintage-maailmaan! Astumme sisään 70-luvun kotiin, jossa värit räiskyvät ja muodot ovat rohkeita.
Vaikka 70-luvulla kodit olivatkin usein pienempiä kuin nykypäivänä, ne olivat täynnä lämpöä ja yhteisöllisyyttä. Perheet viettivät paljon aikaa yhdessä kotona, ja kodin eri tilat olivat suunniteltu tukemaan tätä yhdessäoloa.

70-luvulla usein suosittiin selkeästi rajattuja erillisiä tiloja. Olohuone, ruokailutila ja keittiö olivat erillisiä huoneita, joissa oli omat seinärakenteet. Suljettu tila mahdollisti sen, että kukin huone oli omassa rauhassaan, mutta samalla se saattoi tehdä tiloista, ahtaan tuntuisia. Nykyisin pyritään luomaan avaria tiloja, joissa valo ja näkyvyys liikkuvat vapaasti eri alueiden välillä. Tämä on yksi merkittävä ero nykypäivän ja 70-luvun huoneratkaisujen välillä.

Tämä vuosikymmen oli värien ja kuvioinnin aikaa. Oranssi, keltainen, vihreä ja ruskea olivat suosittuja sävyjä, ja nämä värit saattoivat näkyä niin seinissä, tapeteissa kuin kalusteissa. Kukka- ja geometriset kuviot olivat myös hyvin yleisiä, erityisesti tapeteissa ja kangasmateriaaleissa.

Olohuone oli kodin sydän, jossa perhe vietti paljon aikaa yhdessä. Sohvat olivat usein matalia ja tilavia, verhoiltu pehmeillä kankaisilla materiaaleilla, kuten sametilla tai kankailla, joissa oli kuvioita. Välillä sohvien ympärille kietoutui kirkkaanvärisiä pehmusteita tai peittoja, jotka toivat lisää väriä tilaan. Välimeren henkinen kuvioitu keramiikka ja lasiesineet toivat ripauksen eksoottisuutta olohuoneen sisustukseen.

Keittiöt olivat usein kirkkaanvärisiä ja toivat mieleen aurinkoisen päivän aamiaisen rannalla. Retrohenkinen kodinkoneet kuten värikkäät jääkaapit ja liesituulettimet olivat suosittuja. Muoviset ja kromatut pinnat olivat myös tyypillisiä keittiöissä. Avonaiset hyllyt ja värikkäät astiat olivat näkyvä osa sisustusta, joka lisäsi kodikkuutta ja lämpöä.

Makuuhuoneissa jatkui 70-luvun värikäs teema, jossa tapetit ja vuodevaatteet olivat usein kukkakuvioisia tai geometrisia. Peilit ja kirkkaat värit toivat tilaan lisää valoa ja avaruuden tuntua. Makuuhuoneet olivat paikkoja rentoutumiseen ja itsensä löytämiseen.

Kylpyhuoneet olivat yleisesti ottaen valkoisia, 70-luvulla oli myös trendiä lisätä värikkäitä yksityiskohtia. Kylpyhuoneen laatoituksessa tai kaakeleissa saattoi olla rohkeita värejä, ja kylpyhuonetekstiilit, kuten pyyhkeet ja matot, olivat usein värikkäitä. Kylpyhuoneissa oli usein paljon kromattuja ja metallisia yksityiskohtia, kuten hanoja, kahvoja ja pyyhekoukkuja. Kromatut pinnat toivat tilaan ripauksen modernia tyylikkyyttä ja kiiltoa. 70-luvun kylpyhuoneissa oli yleensä sekä kylpyamme että suihku. Kylpyammeet olivat usein upotettuja ja muotoilultaan pyöreitä tai kulmikkaita. Suihkut olivat yleensä perinteisiä käsisuihkuja.

Eteinen oli 70-luvulla  yleensä suunniteltu riittävän tilavaksi ja käytännölliseksi. Eteisessä oli huomioitu tarve saada vaatteet ja kengät säilytykseen, ja huone toimi sisäänkäynnin vastaanottotilana. Eteisen lattia saattoi olla laatoitettu tai muovimattoa, ja seinät olivat usein maalattu neutraaleilla väreillä. Yksi tyypillinen piirre oli suuret peilit seinillä, jotka toivat tilaan valoisuutta ja avaruutta.